10 tips för dig som jobbar hemifrån

04 Jul 2022Inspiration
10 tips för dig som jobbar hemifrån

Flera företag uppmanar sina anställda att jobba hemifrån de närmaste två veckorna för att minska spridningen av Coronaviruset, men hur fungerar det egentligen? Många anser att jobba hemifrån inte är lika effektivt som att jobba från ett kontor. Man tappar sin fokus och distraheras av vardagliga sysslor. Men visste du att flera undersökningar visar att jobba hemifrån kan i vissa fall vara mer effektivt och mer kreativt än att sitta på din vanliga arbetsplats?

Men hur kan man jobba hemifrån och vara lika effektiv som på kontoret?

1. Behåll din morgonrutin Behåll din vanliga arbetsrutin genom att gå upp och klä på dig vid samma tid, precis så som du skulle göra på en vanlig vardag. Har du tid med en promenad eller ett snabbt träningspass på morgonen? Gör det! Friskluft eller lite träning kan få dig att känna dig pigg och redo för en ny arbetsdag.

2. Använd digitaliseringen Idag kan du få olika digitala hjälpmedel som kan hjälpa dig och ditt team att fortsätta samarbeta på olika håll och underlätta arbetet hemifrån. Använd det extra mycket nu när du ska jobba hemifrån de kommande två veckorna.

Förslag på digitala verktyg:

  • Google Drive
  • Dropbox
  • Trello
  • Evernote

Dela med dig dina tankar och idéer kring olika digitala hjälpmedel som du har valt att använda med dina medarbetare så att alla är på samma bana och kan enkelt samarbeta med dig.

3. Sätt upp tydliga mål Många anser att jobba hemifrån kan vara distraherande och mindre effektivt. Därför är det bra att sätta upp egna små och stora mål och stryka under det som man har gjort under en dag för att se hur effektiv man kan vara. På så sätt kan du senare se hur mycket du egentligen kan göra under en arbetsdag och känna dig mer motiverad!

4. Ha en tydlig arbetsplats Skapa en plats hemma som är enbart till för att jobba. Helst med ett bord och en bra stol som du kan sitta i en hel dag utan att bli distraherad av din partner eller barn. På så sätt blir det som ett kontor utanför arbetsplatsen. Det kan hjälpa dig att fokusera på arbetet och kännas mer som dina vanliga arbetsdagar.

5. Ta smarta pauser Hur ofta tar du en bensträckare eller kaffepaus på din arbetsplats? Det kan variera från dag till dag, därför tycker vi att pauser är lika viktiga när du jobbar hemifrån. Arbeta 50 minuter och ta 10 minuters rast. Ta en bensträckare och ett glas vatten varje timme för att hålla igång effektiviteten. När dina fem eller tio minuter har gått, sätt igång igen.

6. Låt dig inte distraheras Bara för att du är hemma betyder inte att du ska tvätta eller plocka undan. Låt inte vardagssysslorna gå in i arbetsdagen. Bestäm en tid senare på dagen när du kan börja med dina hemma sysslor igen. På så sätt kan du lämna arbetet helt och känna mer som att det är din ledighet och göra allt det som du behöver.

7. Fysisk aktivitet är bra Forskare är oense om många saker, men alla kommer överens om att fysisk träning är viktig för vår hälsa. Ett effektivt träningspass kan leda till mer fokus och mer engagemang till arbetet. Gör det på morgonen eller under din lunchrast. Det viktigaste är att du inte sitter framför din dator en hel dag.

8. Sätt upp dina arbetstider Det är svårt att urskilja när man kan slappna av om man jobbar hemifrån därför är det viktigt att bestämma hur länge man ska jobba under en dag. Det hjälper även att hålla fokus och skippa alla distraktioner där hemma. Bestäm din lunchrast och när du är nåbar. Berätta dina arbetstider för dina medarbetare så att de vet när du är tillgänglig för bättre kommunikation och arbete.

Glöm inte att egen tid är lika viktigt, stäng av jobbdatorn och mobilen efter dina bestämda arbetstimmar.

9. Fortsätt hålla kontakten! Det är svårare att bolla idéer med dina kollegor när du är ensam hemma. Ta initiativet och ring upp en kollega för att prata om dina idéer. Använd din telefon eller andra digitala verktyg som kan hjälpa dig att hålla kontakten med dina kollegor och chefer varje dag.

Förslag på digitala verktyg:

  • Slack
  • Skype
  • Google hangouts

10. Kom ihåg att… Arbeta hemifrån behöver inte betyda att man är mindre effektiv. Du kommer inte jobba hemifrån för evigt så håll igång dina vanliga rutiner. Det kommer underlätta mycket för dig när du ska gå tillbaka till din arbetsplats.

Har du andra tips som du vill dela med dig? Hör av dig för att bli inkluderad i artikeln!

Agata Tabat
E-post

Mer att läsa

Den här webbplatsen använder kakor för att säkerställa att du får bästa möjliga upplevelse. Las mer om cookie policy.