7 steg till ett perfekt kontor

19 Jun 2021Inspiration
7 steg till ett perfekt kontor

Dags att flytta till ett nytt kontor? I så fall är det hög tid att tänka till kring kontorsdesignen. Att skapa den perfekta kontorsplatsen handlar inte bara om utseende, utan även om att utnyttja alla ytor på rätt sätt. Trots allt gillar ingen att arbeta i trånga, opraktiska utrymmen. När lite extra krut läggs på att designa kontoret kan det leda till att personalen känner sig både mer motiverad och mer kreativ. Dessutom behöver det inte vara särskilt dyrt att skapa ett drömkontor. Här kommer inspiration som kan göra underverk för dig som vill bli mer produktiv på kontoret.

1. Bra förvaring Det är lätt att det bildas stora högar på skrivbordet. En bättre lösning är att satsa på smidiga förvaringslösningar, till exempel längs väggarna. Smarta förvaringsutrymmen på ditt kontor är viktigt för att kunna organisera bättre och hitta saker omedelbart. Ibland kan det finnas elektronik eller känsliga dokument som inte ska ligga framme av säkerhetsskäl. Städningen blir också enklare och mer effektiv. Ett tips för flexibilitet är att satsa på förvaringslösningar som går att flytta. Ett alternativ är att använda kontorsförvaring monterad på hjul som enkelt kan rullas iväg. Det är fullt möjligt att ha gott om förvaring, samtidigt som det går att skapa en stor öppen yta vid behov. För vissa förvaringsmöbler går det utmärkt att använda ytan ovanpå som ett vanligt bord.

2. Tillräckligt med yta Gillar du att kunna sträcka på dig och flytta din kontorsstol utan att rulla in i något? En kontorsplats bör ha cirka 150 centimeter bakom skrivbordet. Då går det enklare att gå förbi andra medarbetare och arbetsmiljön känns luftigare. Kontorsarbetare brukar må som bäst när de känner att de inte behöver trängas med andra. Få saker är så irriterande som att få en knuff i ryggen och kanske spilla ut sitt morgonkaffe, bara för att kontoret saknar yta vid kontorsplatserna. Å andra sidan ska det heller inte gå till överdrift med alldeles för mycket yta. Det kan göra att kontoret känns tomt. Givetvis är det även en fråga om att hålla nere kostnaden för kontoret. Likt för mycket annat gäller grundregeln ”lagom är bäst”. Företag som väljer att hyra kontorsplatser har fördelen att det brukar vara enkelt att växa när verksamheten går bra och kräver mer kontorsutrymme.

3. Planera kabeldragningen Överraskande många arbetsplatser har kablar som är i vägen. Det skapar också ett fult och tråkigt utseende med ett virrvarr av olika kablar som till exempel visar sig under ett skrivbord. Därför är ett klokt alternativ att välja trådlösa lösningar. När kablar behövs bör de organiseras och fästas på ett snyggt sätt, så att ingen snubblar på dem. Ett av de bästa knepen är att använda en så kallad kabelgömma. Kabelkanaler och kabelhållare är andra produkter som hjälper till att hålla ordning. Det finns självhäftande varianter eller varianter som använder kardborre, vilket gör att de blir lättanvända och inte orsakar några skador på golv eller väggar. Kom dock ihåg att det är klokt att märka kablar för att göra framtida underhåll enklare.

4. Smart placerade anslagstavlor Det är bra om viktig information kan ses utan att medarbetare behöver resa sig upp och gå till ett hörn i lokalen. Placera gärna anslagstavlor eller skrivtavlor där de är enkla att lägga ögonen på. Givetvis beror mycket på hur kontorslokalen är utformad. Finns det ett eget konferensrum kan mycket av planeringen hållas i det rummet, men även där är placeringen viktig. Den tekniska utvecklingen har gjort stora skärmar och projektorer billigare och de kan i vissa fall ersätta mer traditionell kontorsutrustning. De bör vara ljusstarka och det gäller att tänka till kring till belysningen och fönster i kontorslokalen.

5. Välfungerande luftkonditionering Fräsch och bra luft ökar produktiviteten på kontoret. Det finns effektiv mätutrustning för att kontrollera kvaliteten på luften. Håller luften dålig kvalitet kan det krävas en uppgradering av luftkonditioneringen. När vädret tillåter underlättar det att kunna öppna fönster på ett smart sätt och öka luftflödet. Temperaturen får heller inte glömmas bort. Under en varm sommardag är det skönt med svalka. Då kommer alla medarbetare uppskatta om kontoret har välfungerande luftkonditionering, annars gör värmen lätt att de känner sig matta och inte får så mycket gjort. Under en kall vinterdag krävs istället extra uppvärmning med ett flöde av varm luft. Den som fryser på kontoret brukar få svårt att koncentrera sig på arbetsuppgifterna.

6. Inred med stimulerande färger Visste du att färger har en påtaglig psykologisk effekt? Till exempel sägs att grönt kan verka lugnande, medan gult kan verka inspirerande och blått kan ge ett lyft för kreativiteten. Samtidigt visar också forskningen att olika färger har olika effekt på olika människor. Ett tips är därför att inte generalisa och satsa allt på en stark färg, utan välj gärna en grund med neutrala färger som vitt och grått, för att sedan till exempel använda blå kontorsstolar och gott om grön växtlighet på kontoret. Mycket beror på vilken känsla och atmosfär som man vill skapa på kontoret. Inredning och färgval kan definitivt anpassas för olika rum. Kanske finns det ett personalrum som kan utformas för att vara extra avslappnande och behagligt..
Blått - ett lyft för kreativiteten?

7. Rensa bort allt onödigt Saker som inte fyller någon funktion måste bort från kontorsplatsen. Antagligen kan ganska mycket kan slängas bort, medan annat kanske kan flyttas till ett lämpligt förrådsutrymme. Låt inga föremål ligga och samla damm i onödan på kontoret. Många passar på att göra en stor rensning när det är dags att flytta till ett nytt kontor. Dessutom gör det själva kontorsflytten enklare genom att det blir mindre att packa inför flytten och sedan packa upp på det nya kontoret. Ett tips är dock att flyttfirmor brukar kunna hjälpa till med kontorsflytten och noggrant märka flyttlådor, allt för att verksamheten ska störas så lite som möjligt. Bra kontor kännetecknas ofta av att de inte har massvis av onödiga saker. Den lediga kontorsytan som skapas kan användas till något nyttigare som ökar både motivation och produktivitet.

Sammanfattning Vägen till det perfekta kontoret handlar mycket om att optimera användningen av ytor och lösa praktiska problem som förvaring och kabeldragning. Bra luftkonditionering och smarta inredningsval gör också sitt för att skapa en produktiv arbetsmiljö. Men glöm inte, att i slutändan är det ändå du och dina kollegor som avgör vad som är bra eller inte.

Hitta nytt kontor

Mer att läsa

Nyhetsbrev

Lär dig allt om fastigheter och fastighetsmarknaden. Skaffa vårt nyhetsbrev.

Den här webbplatsen använder kakor för att säkerställa att du får bästa möjliga upplevelse. Las mer om cookie policy.