Tillfällig rabatt för hyreskostnader - COVID- 19

04 Dec 2021 Att hyra
Tillfällig rabatt för hyreskostnader - COVID- 19

Under en presskonferens den 25 mars presenterade regeringen tillsammans med Centerpartier och Liberalerna ytterligare ett Corona-krispaket för att minska konsekvenserna av Covid-19 utbrottet. Ett av presenterade förslagen innebär att staten ska bära en del av den nedsatta hyran för de mest drabbade branscher.

För detta avsätter regeringen 5 miljarder kronor i den extra ändringsbudgeten i stöd för att sänka fasta hyror för utsatta branscher som hotell, restaurang, handel och vissa andra verksamheter. Förklaringen på vilka andra verksamheter det gäller kommer tydliggöras om och när förslaget kommer godkännas av EU.

Stödet innebär att den hyresvärden som väljer att sänka den fasta hyran för sina hyresgäster under 1 april 2020 och 1 juni 2020 kommer kunna söka stöd och få en kompensation för en del av nedsättningen i efterhand. Kompensationen ges med 50 procent av den nedsatta hyran, dock upp till 25 procent av den fasta hyran.

Advokatfirman Delphi bjuder i ett blogginlägg på ett pedagogiskt exempel:

Om hyresgästens fasta hyra uppgår till 100 000 kr per kvartal och hyresvärden accepterar att sänka hyran till 50 000 kronor, kan hyresvärden få ersättning från staten med ett belopp om 25 000 kronor”.

Regeringen förklarade under frågestunden att förhandlingen av hyreskostnader måste initieras mellan hyresgästen och hyresvärden, och att stödet ska underlätta förhandlingen mellan de två parterna. Såna diskussioner bör påbörjas genast, även om förslaget inte är helt igång ännu.

Mer information om hur du kommer kunna söka stödet kommer snart.

Mer att läsa

Nyhetsbrev

Lär dig allt om fastigheter och fastighetsmarknaden. Skaffa vårt nyhetsbrev.

Den här webbplatsen använder kakor för att säkerställa att du får bästa möjliga upplevelse. Las mer om cookie policy.