101 sätt att skapa ett miljövänligt kontor

08 Feb 2023Inspiration
101 sätt att skapa ett miljövänligt kontor

Introduktion

Satsningar på miljön sker på alla nivåer och platser i samhället, inklusive våra arbetsplatser och kontor. Att skydda vår planet för framtida generation är viktigt nu och i framtiden.

Du kan ta med dina egna och andra strategier till din arbetsplats för att skapa en trevlig men också hållbar och miljövänlig arbetsplats. Vi talar om många gånger små och enkla insatser som är bra för miljön men som många gånger också är för plånboken och företaget.

Att skapa det gröna kontoret behöver inte vara så svårt, börja smått och arbeta er framåt genom hela listan. Slutresultatet tjänar vi alla på.

Välj den del av din organisation som du vill förbättra:

Planering och organisation

1

Utse en miljöansvarig

Välj en person som ansvarar för att miljöarbete genomförs och som är intresserad. Ge personen tid att utveckla idéer och se över miljöaspekter. Ett miljövänligt kontor kan innebära besparingar på tusentals kronor utöver de positiva effekterna på vår miljö.

1

Utbilda personalen i miljöarbete

Se till att alla är insatta i miljöarbetet. Kunskaper om hur vi kan skapa ett miljövänligt kontor växer ständigt, vilket innebär att det är viktigt att vara uppdaterade om nyheter. Ett bättre slutresultat uppnås om alla anställda är insatta i varför förändringar sker.

3

Skriv en miljöpolicy

Det bör finnas en miljöpolicy för hur kontoret ska arbeta med miljön. Länka om den om det är möjligt till er arbetsidé. Involvera alla anställda i formuleringen och se till att miljöpolicyn används när nya inköp diskuteras. Färdiga mallar för miljöpolicy gör det smidigare att komma igång med miljöarbetet. Se mer hos sverigesmiljomal.se

4

Jobba mot målen

Att jobba mot de statliga miljömålen ger kvalitet i miljöarbetet. Sveriges globala mål ger en bra grund för ett kontor att arbeta med (sverigesmiljomal.se). De statliga miljömålen bidrar till att de nationella miljömålen samt FN:s globala mål för hållbar utveckling kan uppnås genom systematiskt och långsiktigt arbete.

5

Uppmuntra till återvinning

Informera var och hur något ska återvinnas och tänk till en gång extra innan något slängs. Baksidan av ett papper som inte är viktigt kan återanvändas för anteckningar. Bläck- och tonerkassetter kan återvinnas. Gör det smidigt att återvinna genom att placera ut separata korgar för olika saker som kan återvinnas, exempelvis plast, kartong, papper, komposterbara sopor och vanliga sopor.

6

Informera och upplys kontinuerligt om hur kontoret kan bli mer hållbart

Enkla förändringar och en väl utarbetad plan kan leda till ett mer ekovänligt kontor. Använd en låda där personal kan dela med sig av sina idéer för att skapa ett mer hållbart kontor. Uppmuntra bra idéer och genomför dem.

7

Källsortera

Se till att allt källsorteras. Skapa en sorteringsstation med behållare där det klart framgår vad som kan placeras i behållaren. Det är viktigt att källsortering sker på rätt sätt, ta dig tid att informera och att försäkra dig om att alla på kontoret vet hur källsorteringen ska gå till.

8

Påverka leverantörer

Ställ krav på leverantörers produkter och deras miljöarbete. Diskutera hur ni tillsammans kan bli mer miljövänliga. Titta på aspekter som hur produkter skickas och transporteras. Emballage är en stor miljöbov men idag finns det en rad miljövänliga lösningar som kan användas istället för plast.

9

Skapa en inköpspolicy

Skapa en miljövänlig inköpspolicy där ni bestämmer att använda miljömärkning som vägledning vid alla inköp. Skriv vilken målsättning ni har med ert miljöarbete och att miljömärkta produkter ska prioriteras vid inköp. Gör en sammanställning över vilka inköp som har gjorts under året och utvärdera produkterna från ett miljöperspektiv.

10.

Ta hjälp av en miljökonsult

En miljökonsult analyserar och visar på effekten som vardagliga val har på vår miljö. Att hitta miljöbovar kan ta tid men en miljökonsult kan erbjuda rådgivning om bästa hållbara lösningar som passar just ert kontor. Ett helhetsperspektiv där hållbarhet såväl som funktion används för att skapa exempelvis ett elsystem.

11

Bli en miljösponsor

Bli en miljösponsor och sponsorskap som gåvor till anställda eller samarbetspartner. Det finns en rad olika organisationer som du kan sponsra. Se till att det klart framgår på kontoret och er webbsida att ni stöder miljöarbeten.

12.

Placera företagets pengar i etiska fonder med miljöprofil

En miljöfond placerar pengar i företag som aktivt arbetar med lösningar som förbättrar vår miljö. Denna form av sparande är relativt ny. Undersökningar visar att företag som integrerat hållbart ofta går bättre än företag som inte investerat i hållbara lösningar.

13.

Håll koll på miljömärkningar

Välj så långt det är möjligt att använda miljömärkta produkter. Se till att alla anställda på kontoret har information lättillgänglig när det gäller olika typer av miljömärkningar. Diskutera likheter och skillnader mellan olika miljömärkningar.

14.

Ställ krav på hyresvärden kring miljöarbetet

Om du hyr ett kontor är det viktigt att ha en öppen diskussion med hyresvärden om hur lokalen kan bli så hållbar som möjligt.

15.

Beräkna LCC - Life Cycle Cost vid investeringar

Se över kostnaderna för nya investeringar när det gäller utrustning, det inkluderar inköpspris och driftskostnader utifrån ett miljöperspektiv. Att beräkna livscykelkostnaden kan göras på allt från stora investeringar till små inköp.

Mat och fika

16.

Ta med egen flaska

Uppmuntra personalen att ta med en egen vattenflaska i glas eller annat hållbart material istället för att använda plastflaskor.

17.

Mer frukt och grönt istället i stället för godis

Byt ut godis och kakor till kaffer på kontoret, vilket är både nyttigare och bättre för miljön! Det finns företag som levererar fruktkorgar i returlådor som diskas efter användning. Om du själv köper in frukt till kontoret välj frukter som är i säsong.

18.

Handla lokalt

Genom att handla lokalt och stötta lokala producenter minskar transporter och inverkan på miljön. Kontrollera var mat, fikabröd och kontorsmaterial är producerat och ha det i åtanke när du överväger vad som är det bästa och mest hållbara alternativet.

19.

Fika lokalt

Välj caféer som använder lokala säsongsbaserade råvaror och som lyfter fram produkterna på ett naturligt sätt. Besök ställen som använder riktiga bestick, porslin och glas. Boka sociala möten på ställen som serverar ekologiskt odlade produkter och råvaror som är hållbart producerade.

20.

Bjud på ekologiskt fika, kaffe och te

Ekologiskt odlade produkter är ofta dyrare, men i många fall är skillnaden marginell. Smaken är ofta bättre och ekologiskt odlade produkter är mer miljövänliga. Undvik att använda kaffekapslar.

21.

Investera i ett vattenfilter för dricksvatten

Byt ut mineralvattnet vid möten och servera kallt kranvatten istället. Använda fina kannor, lägg i is, frukter, frysta bär och kryddor som citronmeliss. Produktion och transport av mineralvatten kräver energi men kranvatten med frukt och bär är billigare och bättre för miljön.

22.

Utrusta köket så att de anställda kan ta med egen mat och rester

Ett perfekt sätt att minska matsvinnet är att ta med sig rester från gårdagens middag i en matlåda. Se till att det finns bra förvaringsmöjligheter med kylskåp och uppvärmningsmöjligheter som mikrovågsugn så att det är smidigt för anställda att värma sin medtagna matlåda. Se till att det finns bestick, tallrikar, glas och kanske även kryddor.

23.

Personliga vattenflaskor till anställda

Ge bort vattenflaskor med de anställdas namn på. Det minskar behovet av att alla använder dricksglas eller plastflaskor.

24.

Representera miljövänligt och kanske ekologiskt

När det gäller representation så föreslå restauranger för luncher och middagar som jobbar aktivt för att servera mat och dryck med ett fokus på hållbarhet.

25.

Använd bara produkter producerade av certifierad palmolja

Kontrollera produkter som används i badrummen och byt ut produkter som inte är tillverkade av hållbart certifierad palmolja. (hallbarpalmolja.se).

25.

Uppmuntra personalen att äta vegetarisk mat

Ät vegetarisk mat, gärna minst två gånger i veckan. Uppmuntra personalen att byta recept till vegetariska och veganska rätter. Minska inköp av köttprodukter som företaget köper in till kontoret eller bjuder kunder på.

26.

Använd vattenkokare i personalköket

En vattenkokare sparar runt 30 % energi jämfört med att koka vatten på spisplattan. Kom ihåg att stänga av kaffebryggaren efter att den har använts.

27.

Återanvända kaffemuggar och vattenglas och diska mindre

Använd inte ett nytt glas eller mugg varje gång, det minskar behovet att diska, vilket sparar vatten. Om anställda har en personlig mugg kan du minska behovet av att byta mugg eller glas flera gånger per dag. Välj hållbara drickmuggar för besökare som är återanvändbara, biologiskt nedbrytbara och kan slängas på komposthögen.

28.

Se över plastkonsumtionen bland anställda

Ge bort rostfria matlådor till de anställda som julklapp eller liknande för att uppmuntra till att inte använda plastbyttor och plastpåsar till maten.

29.

Byt ut gamla vitvaror

Se över kökets vitvaror och byt ut om de är för gamla. Tänk även till på storleken och om det verkligen behövs ett kombinerat frys- och kylskåp.

Förbrukning

30.

Skippa papper

Skapa ett mer eller mindre papperslöst kontor, vilket sparar in på utskriftskostnader samtidigt som det ett är bra miljötänk. Idag har många kontor plockat bort den fasta arbetsplatsen och du får själv bestämma var du vill sitta, något som lett till minskade utskrifter eftersom det inte är praktiskt att flytta runt högar med papper.

31.

Naturliga produkter i badrum

Använd naturliga och miljömärkta produkter i badrum som är märkta med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval eller Svanen-märkta. Det finns en rad miljömärkta badrumsprodukter att välja bland från tvål till pappershanddukar.

32.

Använd naturliga produkter i köket

Köp miljövänliga produkter till köket som är biologiskt nedbrytbara och tillverkade av återvunnet papper. Välj miljömärkta diskmedel, pappersprodukter och rengöringsmedel. Plastbanta köket och välj miljösmarta varianter i trä, bambu eller andra naturliga material.

33.

Skippa plasten på kontoret

Sluta köpa engångsartiklar som plasttallrikar och plastbestick till kontoret. Se över plastprodukter och se om det finns mer hållbara alternativ.

34.

Minska användningen av mikrofibertrasor i köket

De släpper ut mikroplaster när de tvättas. Fleecematerialet som används för att tillverka trasorna är gjort av polyester som ofta tillverkas av fossil olja.

35.

Använd digitala verktyg för att öka medvetenhet om utskrifter

Det finns verktyg som Xerox Print Awareness Tool som kan hjälpa personalen att bli mer medvetna om sitt beteende när det gäller att skriva ut material. Det är lättare att ändra ett invant beteende om alla tydligt kan se sina utskrifter och även få förslag på hur det går att minska utskrifter.

36.

Byt till blyertspennor och påfyllningsbara pennor

Bara i Sverige kastas tusentals engångspennor varje år. Återanvändbara pennor kan minska kontorets koldioxidutsläpp. Det finns miljömärkta pennor som måste uppfylla vissa krav när det gäller tillverkning och material. Olackerade blyertspennor är bättre för miljön, och påfyllningsbara blyertspennor är bättre jämfört med engångspennor.

37.

Handdukar i badrum och på toaletter

Skippa engångshanddukar och byt ut dem mot vanliga personliga handdukar, vilket är mer miljövänligt. Om engångshanddukar måste användas av specifika skäl välj ett märke som har miljömärkning. Det finns tyghanddukar i handdukshållare som är mer miljövänliga jämfört med engångshanddukar i papper.

38.

Sälj överflöd istället för att slänga

Att sälja möbler och tekniska apparater istället för att slänga är ett bra miljötänk och kan ge extra pengar till företaget. Det är även bra reklam för kontoret och ett sätt att visa på hållbarhetstänkande.

39.

Se till att er städfirma använder miljöcertifierade rengöringsprodukter

Städfirmor kan vara miljömärkta med Svanen, det finns dock en rad andra miljömärkningar som en städfirma kan använda. Klimatpåverkan minskas genom att välja en firma som följer kemikalieinspektionens bevaknings- och observationslista.

Resande och transport

40.

Uppmuntra till cykling

För de anställda som har möjlighet, uppmuntra dem till att ta cykeln till jobbet. Se till att det finns plats att förvara ombyten och lämpliga ställen att förvara cyklar. Undersök möjligheten att cykla till möten och diskutera om det är möjligt att cykla tillsammans till jobbet en dag i veckan.

41.

Uppmuntra till gemensam pendling

Hjälp anställda att hitta lösningar när det gäller att samåka. Utnyttja kontaktnätet och gör det smidigt för personal på ert kontor att samåka med personal på andra arbetsplatser.

42.

Jobba mer på distans

Flexibla arbetsformer är bra ur ett miljöperspektiv. Jobba hemma en eller flera dagar i veckan minskar utsläpp och kostnader från resor. Ofta ökar produktiviteten om du kan arbeta hemifrån någon dag i veckan och slipper att pendla till kontoret. Resor till och från arbete har stor negativ inverkan på vår miljö.

43.

Välj videomöte

Minska antalet tjänsteresor genom att välja video- eller telefonmöten. Många saker och problem kan lösas genom att utnyttja modern teknik, vilket sparar pengar, tid och minskar inverkan på miljön. Undersök möjligheter att samordna möten för att spara in på antalet tjänsteresor i de fall där video-eller telefonmöten inte är en lämplig lösning.

44.

Använd en bilpool

Istället för att använda en egen bil som står oanvänd en stor del av dagen så uppmuntra till att börja utnyttja en bilpool. I genomsnitt står en svensk bil parkerad runt 95 procent av tiden. I en bilpool bokas en bil bara när det behövs, som ofta är ny och bränslesnål.

45.

Miljövänliga tjänstebilar

Satsa på miljövänliga tjänstebilar, hybrider eller elbilar om det krävs att du har tjänstebilar inom företaget. Undvik tjänstebilar som är bensin eller dieseldrivna. En tjänstebil som klassas som miljöbil är inte bara ett mer hållbart alternativ utan du kan tjäna flera tusentals kronor på sänkt förmånsvärde och bonus. Det innebär att du betalar lägre skatt för förmånen att ha en tjänstebil. Elbilio erbjuder miljövänliga bilpooler.

46.

Åk mer tåg

Att ta tåget när du reser är ett mer miljövänligt alternativ till flyg. Idag går det snabbt att ta sig runt i Europa med tåg. Det är viktigt att halten av farliga växthusgaser i atmosfären stabiliseras och minskas för att förhindra klimatförändringar.

47.

Klimatkompensera för flyg

Det är ett sätt att ta ansvar för de utsläpp som bildas när du flyger. Du betalar en extra avgift utöver kostnaden för biljetten. Pengarna går till projekt som främst finns i utvecklingsländer och ska minska konsekvenserna av utsläpp av växthusgaser som koldioxid. Du kompenserar genom att betala en summa som beräknas utifrån hur flygresan påverkar miljön.

48.

Åk kollektivt

Att åka buss eller tåg, lokalt eller för längre resor, är ett bättre alternativ än att flyga. Det finns bra bussförbindelser runt om i Sverige såväl som i Europa.

49.

Flyg direktflyg

Om ni behöver flyga inom företaget så välj att flyga direkt. Mellanlandningar kräver mycket bränsle och är inte speciellt miljövänliga.

50.

Buda med cykelbud

Cykelbud är ett utmärkt alternativ när det gäller bud för närtransporter. Om något ska transporteras till kontoret eller till en kund kan du idag, i några av Sveriges större städer, ringa efter lådcykeltransporter som kan leverera både mindre och större paket.

51.

Välj miljövänliga hotell när ni åker på tjänsteresa

Idag är det allt vanligare med hotell som är miljömärkta med exempelvis Green Key (greenkey.global). Hotellen använder miljövänliga produkter vid städning och källsorterar exempelvis glas och metall.

51.

Håll konferenser lokalt

Prova att hålla konferenser lokalt för att minska negativa effekter på miljön i samband med transport. Välj spännande och annorlunda konferenslokaler som är miljömärkta.

52.

Välj miljövänliga alternativ för taxi

I vissa städer kan du när du beställer en taxi välja en miljövänlig bil. Bzzt är ett företag som har eldrivna taxipoddar som beställs via en app, en svensk motsvarighet till tuktuk. Ett smidigt sätt att ta sig runt som dessutom är innebär att inga avgaser släpps ut.

53.

Planera för färre transporter

Köp saker i storpack och se över transporterna av inköpta varor. Transporter av produkter har en stor inverkan på miljön. Genom att noggrant planera inköp behövs färre transporter. Undersök om det är möjligt att få fossilfria transporter.

Energi

54.

Stäng av elektroniken

Se till att all elektronik är avstängd och skippa att använda standby eftersom apparater fortfarande drar ström. Använd grenkontakter med avstängningsknapp för att smidigt samla sladdar och göra det enklare att stänga av apparater. Dator, datorskärm, och höj- och sänkbart skrivbord kan vara kopplat till eluttaget.

55.

Välj miljömärkt el

Minska koldioxidutsläppet när det gäller val av energiföretag. Företag som God El och företag märkt Bra Miljöval erbjuder el från förnybara källor som biomassa, solkraft, vindkraft och vattenkraft.

56.

Installera rörelsesensorer för belysning

Med rörelsesensorer släcks och tänds belysningen automatiskt så att det inte lyser i rum där ingen vistas. Rörelsesensorer passar utmärkt i badrum och korridorer. Moderna belysningssystem innebär att det går att kontrollera belysningen med bra precision så att det är ljust när det behövs.

57.

Byt till LED-lampor

Genom att byta ut glödlampor till LED-lampor får du en lägre energiförbrukning. Konventionella lysrör kan bytas ut mot HF-armaturer med T5-lysrör som är mer energismarta. LED-lampor är kvicksilverfria och har även en längre livstid.

58.

Ljus efter tidpunkt

Genom att anpassa belysningen utifrån vilken tidpunkt det är på dygnet sparar du energi och det är även bra för hälsan med naturligt dagsljus. Använd det naturliga ljuset och dra ner på användningen av lampor under dygnets ljusa timmar. Fundera på att sätta upp gardiner och persienner så att det går att släppa in maximalt med naturligt ljus.

59.

Installera solceller

Att installera solceller kan vara en lönsam långsiktig investering. Att alstra sin egen energi på ett hållbart sätt är givetvis bra för miljön. Tekniken för att använda solceller utvecklas ständigt och solenergi har inga rörliga kostnader eftersom energin är gratis. Underhållskostnader och service av solceller är vanligtvis låga.

60.

Ladda batterierna

Använd laddningsbara batterier istället för engångsbatterier. Lämna uttjänta batterier till en miljöstation för att förhindra utsläpp av giftiga tungmetaller. När du köper in produkter till kontoret var uppmärksam på inbyggda batterier som finns i bland annat sladdlösa apparater.

61.

Energideklaration och certifiering

En energideklaration gäller i 10 år och utfärdas av sakkunniga energiexperter. De flesta byggnader ska ha en energideklaration, kontrollera alltid att ert kontor har en som är giltig. Företag som Kiwa (kiwa.com) utfärdar certifikat om kontoret och byggnadens energianvändning. Syftet är att uppnå en effektiv energianvändning samt bra inomhusmiljö.

62.

Optimera med ventilation och värme

Se över ventilationen och värmen i fastigheter och se till att det fungerar optimalt. Gör service regelbundet och undersök olika sätt för att förbättra ventilationen.

63.

Köp miljömärkt teknik

Var uppmärksam när ni köper in elektroniska apparater så att de är hållbara och passar era specifika behov. Varje år produceras flera miljoner ton med elektroniskt avfall och endast en del av detta återvinns för närvarande.

64.

Spara energi genom att använda dimmer

Det är också ett sätt att anpassa kontoret till en skön ljusstyrka som är behaglig för ögonen. Ljusstyrkan anpassas smidigt med en dimmer till årstiderna och ljuset ute.

65.

Välj energisnåla produkter med bra energiklass (Energystar)

Välj energisnåla produkter med en märkning som visar att det är en energieffektiv produkt. Energy Star är en märkning som finns för elprodukter. Välj skrivare och multifunktionsskrivare som är energisnåla.

66.

Undvik skärmsläckare och stäng av skärmar när de inte används

Elektronisk utrustning drar ström även om de inte används, så det är viktigt att stänga av utrustningen, runt 20 % av elförbrukningen på en arbetsplats består i genomsnitt av standby-el.

67.

Dra ur kontakter till allt som inte används

Se till att kontakter dras ur från väggkontakten till all elektronisk utrustning som inte används. Det drar ström även om de står på standby. Onödiga utsläpp av koldioxid kan minskas genom att inte använda standby-lägen och istället dra ur kontakten.

68.

Koppla in en timer

Ställ timern så att belysningen släcks automatiskt vid arbetstidens slut. Sätt även timer på apparater som kaffekokare och annat som lätt glöms bort.

69.

Använd inte serverrummet som lager

Se till att serverrummet är kallt nog och använd det inte som lager. Släck ljuset och minska värmestrålning från fönster eller annan elektrisk utrustning.

70.

Installera resurssnåla vattenkranar

Minska energiförbrukningen genom att alltid fixa droppande kranar. Byt ut gamla kranar till resurssnåla kranar. Välj kranar med vattenbesparande kranmunstycke.

71.

Byt varmvatten mot kallvatten

Oftast används för mycket varmvatten i onödan. Använd bara kallvatten på toaletter, det minskar både vattenförbrukning och elförbrukningen för att värma vattnet.

Arbetsmiljö

72.

Fler växter

Att inreda kontoret med växter är ett utmärkt sätt att uppnå en högre produktivitetsnivå och samtidigt skapa en bra miljö. Växter kan rengöra och förbättra luften. Gröna växter håller ett rums luftfuktighet på nivåer (30–60 %) som är behagliga för människor. Under varma sommardagar minskar du behovet av luftkonditionering, växter kan sänka rumstemperaturen med flera grader.

73.

Kompostera

En rad saker går att kompostera men det är viktigt att alla på ett kontor har kunskaper om vad som är komposterbart. Sätt upp posters i köket så att alla kan se vad som går att kompostera. Grundregeln är att allt som är ätbart kan komposteras, även kaffesump och teblad.

74.

Välj ett miljöcertifierat kontor

Det finns idag fastigheter som har miljöcertifikat. Ett kontor med miljöcertifikat har belysning och luftkvalitet som har en positiv påverkan på hälsan såväl som miljön. LEED-certifikat - Leadership in Energy and Environmental Design (vattenfall.se/foretag/miljo/miljocertifierinInsg/leed/) är ett internationellt system som ger poäng till byggnader baserat på miljöprestanda. Kunskaper om ett hållbart kontor ger även kontoret en miljöprofil och kan knyta värdefulla kontakter som kan hjälpa er att ytterligare utveckla kontorets hållbarhetstänkande.

75.

Köp begagnade möbler

Du kan spara både pengar och miljön genom att handla begagnat. Idag finns det ett brett utbud med bra second hand affärer där möbler ser mer eller mindre nya ut. Begagnade möbler ger också ett mer personligt och charmigt intryck av kontoret.

76.

Välj ett mindre kontor om det går

Fundera över om allt utrymme behövs och om det går att arrangera kontoret på ett nytt sätt så att ett mindre kontorsutrymme kan användas. Ett mindre kontor är vanligtvis billigare att hyra men även uppvärmningskostnader och elräkningar kan bli mindre.

78.

Skippa snittblommorna vintertid

Använd inte snittblommorna under vintermånaderna. Snittblommor flygs in till Sverige eller kommer med långtradare. De är mindre miljövänliga än att dekorera med gröna växter eller naturmaterial.

79.

Miljövänliga möbler

Möbler och inredningsdetaljer till kontoret behöver inte vara en belastning på vår miljö. Välj hållbara möbler av kvalitet, med hållbara material som går att laga. Möbler med genomtänkt design med kvalitativt nytänkande har lett till användande av material som är hållbara och som kan återvinnas.

80.

Renovera med återvunnet material

Återvunna träbrädor är inte bara miljövänliga utan det kan förvandlas till ett snyggt golv i kontoret. Leta efter förnybara material när ni renoverar. Kork kan skördas från samma korkträd i runt 200 år och kork binder kol i luften, något som är positivt för miljön.

81.

Använd miljövänlig färg vid ommålning

Det finns en rad olika färger att välja mellan som är utan VOC. Denna typ av färger är utan kemiska ingredienser som kan dunsta ut i atmosfären. Miljövänliga färger är inte bara bra för miljön utan även för hälsan.

82.

Möblera kontoret på rätt sätt

Se till att möblera kontoret så att värme eller kyla kan spridas effektivt i rummet. Ställ inga möbler framför element, något som hindrar att värmen sprids. Undvik långa gardiner som täcker elementets termostat.

Det dagliga arbetet

83.

Skaffa en digital brevlåda

Det finns till exempel Kivra (kivra.se) eller liknande som du kan välja som digital brevlåda. En digital brevlåda ger dig post digitalt, vilket minskar pappersförbrukningen. Du får alla dina brev, kvitton och fakturor i din digitala brevlåda och denna typ av tjänster är vanligtvis gratis att använda.

84.

Börja med e-signering

Genom att använda tjänster som Assently (assently.com) kan du signera dina avtal, kontrakt och liknande digitalt. Ett hållbart alternativ som minskar pappersförbrukningen och erbjuder ett snabbt och säkert sätt att skicka, e-signera och verifiera dokument. Tjänster erbjuds för e-signering på alla typer av dokument och signeringen kan göras på alla olika enheter.

85.

Begär och betala bara e-fakturor

Meddela företag som ni samarbetar med om ert hållbarhetsarbete och be dem sända e-fakturor. Sluta även med att sända ut brev och pappersfakturor.

86.

Forcera utskrift på bägge sidor

Skriv ut dokument med utskrift på bägge sidorna. Detta halverar mängden papper som används och minskar papperskostnaderna.

87.

Klimatkompensera dina utskrifter med Printleaf

Printleaf (printreleaf.com) planterar träd baserat på din pappersförbrukning, vilket hjälper till att minska de negativa effekterna förknippade med pappersutskrifter. Ett utmärkt sätt att skapa miljömedvetenhet bland anställda är att gemensamt välja var träden ska planteras. Printleaf stöttar projekt runt om i världen.

89.

Miljövänliga gåvor

Att få gåvor som är miljövänliga är något som uppskattas. Idag hittar du ett brett utbud med presenter som designas, produceras och transporteras med ett hållbart perspektiv. Leta efter miljövänliga julklappar till anställda och undersök gåvor som innebär en upplevelse istället för en sak.

90.

Använd en miljövänlig sökmotor

Ecosia (ecosia.org) är ett tyskt företag som tycker att pengar ska gå tillbaka till naturen. Ecosia planterar träd i bland annat Afrika för varje sökning som görs, företaget lägger alla vinster utöver driftkostnader på att plantera träd.

91.

Välj ett webbhotell som är miljövänligt

Genom att välja ett webbhotell som använder Grön IT, sparar du energi.

92.

Lägg till en notis i mejlen om miljöarbete

Genom att skicka med notiser i mejl som påminner om vikten av miljöarbetet ökar medvetenheten. En uppmaning ”Skriv inte ut mig!” påminner anställda om att reflektera och minimera utskrifter.

93.

Dumpa plastpåsarna

Minska användandet av plastpåsar och välj en så kallad miljökasse istället som är tillverkad av förnybar råvara (naturskyddsforeningen.se). Det råder debatt om vilken typ av kasse som är bäst och som har minst negativ inverkan på miljön - plast eller papperspåse. Olika studier har fått olika resultat.

94.

Reklam, nej tack

Tacka nej till direktreklam genom att sätta upp en skylt på dörren till kontoret med texten ”Nej tack, ingen reklam”. Det finns två olika typer av reklam - icke adresserad direktreklam (ODR) och adresserad direktreklam (ADR). Den adresserade skickas ut via ett slags register och du kan kontakta företaget direkt och meddela att du inte vill ha reklam utskickat.

95.

Miljövänligt papper av naturfiber

Leta efter ett miljövänligt papper av returfiber. Dagens kontor är digitalt men papper är fortfarande den största förbrukningsvaran. Att välja rätt sort är inte alltid lätt och du behöver fundera över en rad olika faktorer. Det finns miljömärkt återvunnet papper som är klorfritt men ändå har en hög vithet.

96.

Köp inte nya telefoner till personalen alltför ofta

I Sverige är vi storkonsumenter av mobiltelefoner, men det är viktigt att tänka på vilka konsekvenser nya telefoner har på vår miljö. Att använda en mobiltelefon ytterligare ett år minskar koldioxidutsläppet rejält.

97.

Ta trapporna

Gör en tävling på kontoret med stegräknare för att sporra till att ta trapporna. Minskad användning av hiss och rulltrappor gynnar inte bara hälsan utan minskar även elförbrukningen.

98.

Välj återvunnet papper till kontoret

Det sparar jämfört med nyproducerat papper runt 17 träd per ton producerat papper. Mindre energi och vatten går åt för att producera återvunnet papper.

99.

Dela dokument digital

Att använd digitala medier sparar papper såväl som pengar. Dela rapport och dokument digitalt istället för att skriva ut dessa.

100

Dela filer istället för att skicka pappersdokument

Skanna dokument och skicka istället för att dela ut pappersdokument. Gör det till vana att läsa texter på dataskärmen istället för att göra pappersutskrifter.

101

Skicka julkort och presentkort på nätet

Skicka julkort och presentkort på nätet istället för att köpa kort och presentkort i papper. Ge bort ett medlemskap i en förening som arbetar för miljön istället för en gåva.

Mer att läsa

Den här webbplatsen använder kakor för att säkerställa att du får bästa möjliga upplevelse. Las mer om cookie policy.